Vendéglátó egységek, éttermek és szálláshelyek fertőtlenítése UV robottal

Gyors, biztonságos és hatékony fertőtlenítés, 99%-os baktérium- és gombaölő hatással

Ezen az oldalon bemutatjuk, miért fontos a vendéglátó egységek, éttermek, vendéglők, szálláshelyek, hotelek és szállodák megfelelő fertőtlenítése és mi annak a leghatékonyabb módja.

Vendéglátó egységek fertőtlenítése: miért fontos és mi a leghatékonyabb módja?

Miért fontos a vendéglátó egységek, éttermek és szálláshelyek szakszerű fertőtlenítése?

Legyen szó bármilyen vendéglátó egységről, a higiénia és a vendégek biztonsága kétségkívül az egyik legfontosabb szempont. A vendégek is sokkal szívesebben választják és térnek vissza azokat a vendéglátó helyeket, ahol megfelelőek a higiéniai körülmények. A különböző vendéglátó egységekben minden nap számos vendég megfordul, ami sajnos hozzájárulhat a kórokozók gyors terjedéséhez.

Mi a leghatékonyabb módja a vendéglátó egységek fertőtlenítésének?

Csak manuális takarítással igen nehéz és rengeteg időbe telik távol tartani a rengeteg különböző vírust és baktériumot a vendéglátó egységektől. Érdemes olyan módszert választani, ami bizonyítottan hatékonyan bánik el a kórokozókkal. Bár számos különböző fertőtlenítő módszer létezik, az UV robot kétségkívül az egyik leghatékonyabb megoldás.

A hatékony baktérium- és vírusölő UV-C fényt már régóta használják víz és orvosi eszközök fertőtlenítésére, napjainkban pedig többek között elkezdték buszok és repülőgépek utasterének fertőtlenítésére is használni. Az UV-C fény erejével fertőtlenítő UV robotot jelenleg több mint 40 országban használják eredményesen kórházak, közlekedési járművek, ipari egységek, irodák, kereskedelmi egységek és vendéglátó helyek fertőtlenítésére.

Az UV-C fénnyel fertőtlenítő robotok egyik fő előnye a manuálisan vagy UV lámpával végzett fertőtlenítéssel szemben, hogy jelentősen hatékonyabban és gyorsabban fertőtlenítenek minden területet és felületet. Az UV robot folyamatosan mozgásban van, így képes minden szögből megvilágítani a felületeket és olyan területekre is elérni, amit manuálisan vagy statikus eszközökkel nem, vagy csak nehezen érhetnénk el.

Az UV-C fertőtlenítés további előnye, ami a vendéglátó egységek fertőtlenítésekor különösen fontos szempont, hogy nem jár semmilyen egészségügyi veszéllyel, sőt, környezeti terheléssel sem. Az UV-C sugárzást használó gépek tehát nem veszélyeztetik az egészségünket, ezért nyugodtan használható bármilyen vendéglátó egység fertőtlenítésére.

Vendéglátó helyek fertőtlenítése járvány idején

Vendéglátó egységek, éttermek és szálláshelyek fertőtlenítése járvány idején

A vendégek és a vendéglátásban dolgozók biztonsága érdekében különösen fontos a szakszerű fertőtlenítés minden vendéglátó egység esetében. Járványok, vírusok idején pedig kiemelt fontosságú a szálláshelyek és éttermek hatékony fertőtlenítése, természetesen a további óvintézkedés betartása mellett (például koronavírus idején a kéz fertőtlenítése, maszk használata és kesztyű viselése). Ezzel megakadályozhatjuk, illetve csökkenthetjük a kockázatát annak, hogy a vendégek és a vendéglátóiparban dolgozók elkapják egymástól a vírust.

Szálláshelyek és éttermek fertőtlenítése a koronavírus idején

A Magyar Turisztikai Ügynökség által publikált, szálláshelyek és vendéglátóipari egységek részére íródott Covid-19 kézikönyvben számos irányelvet olvashatunk a vendéglátóhelyek fertőtlenítésére vonatkozóan. Az általános javaslatok között szerepel többek között, hogy fokozottan kell ügyelni a létesítmény tisztaságára és fertőtlenítésére, amit valamilyen hatékony, vírusölő hatású (virucid) módszerrel érhetünk el.

UV-C fertőtlenítéssel a koronavírus ellen

Napjainkban az egyik legnagyobb kihívás a koronavírus megfékezése, melyre a jelenleg elérhető egyik legjobb megoldás a szakszerű fertőtlenítés. A hatékony baktérium- és vírusölő UV-C fény egy olyan alternatívát ad a vendéglátóipari egységek fertőtlenítésére, ami a Columbia Egyetem kutatása alapján hatékony lehet a koronavírusok, így a COVID-19 elleni harcban is. Az MTA, a New York-i közlekedési hatóság, 2020 májusában jelentette be, hogy UV lámpákkal fogja fertőtleníteni többek között a városban közlekedő járműveket. Minden nap UV fénnyel fertőtlenítik a város metróit és autóbuszait, így radikálisan csökentve annak az esélyét, hogy a tömegközlekedésen utazók megfertőződjenek. Ez a módszer nem csak járművek, de a vendéglátóipari egységek fertőtlenítésére is kiválóan alkalmazható.

Hotel, szálloda és egyéb szálláshelyek fertőtlenítése

Miket fontos fertőtleníteni a szálláshelyeken?

Mivel a különböző szálláshelyeken sok vendég és ott dolgozó érintkezik egymással, valamint sokszor egy légtérben tartózkodnak, az ideális környezetet biztosít a kórokozók terjedésének. Különösen a gyakori érintésű felületek fokozott veszélyt jelentenek mind a vendégekre, mind a dolgozókra nézve. A Magyar Turisztikai Ügynökség javaslatára járvány idején a közösségi tereket és a gyakran érintett felületeket (kilincseket, villanykapcsolókat, felvonógombokat, csaptelepeket, TV-távirányítókat, kapcsolókat, fogantyúkat, korlátokat, telefonokat, torna- és fitnesz eszközöket, stb.) rendszeresen, lehetőleg két óránként kell fertőtleníteni olyan módon, ami bizonyítottan hatásos a koronavírus ellen.

A további ajánlások között szerepel, hogy a hotelszobák gyakran érintett felületei (kilincs, telefon, lámpakapcsoló, szekrény- és fióknyitó fogantyúk, televízió-távirányító, asztal, éjjeliszekrény, mosdókagyló és csaptelep, zuhanycsap, szappanadagoló, WC-öblítő fogantyúja) is kerüljenek takarításra és fertőtlenítésre naponta. Amennyiben a hotelszobához erkély vagy terasz is tartozik, akkor az ott lévő bútorok fertőtlenítése is fontos. Továbbá a szobában található eszközöket mosogatógépben érdemes elmosni akkor is, ha látszólag nem használták a vendégek, mert lehetséges, hogy megérintették azokat. A textíliák tekintetében is fokozott higiéniai előírások betartása szükséges.

Az MTÜ által készített tájékoztatóban kiemelik, hogy olyan megfelelő hatékonyságú fertőtlenítőszereket használjunk, amelyek biztonságosak az emberek és a felületek számára is. Járványidőszakban pedig különösen fontos, hogy megvédjük a vendégek és a vendéglátóiparban dolgozók egészségét. Azon szálláshelyek rendszeres fertőtlenítése különösen ajánlott, ahol a dolgozók közvetlenül érintkeznek a vendégekkel.

Mi a leghatékonyabb módja a szálláshelyek fertőtlenítésének?

A hotelek és szállodák nagy méretéből adódóan manuális fertőtlenítéssel csaknem lehetetlen távol tartani a vírusokat és baktériumokat. A hotelek fertőtlenítésének egyik leghatékonyabb módja az UV fénnyel történő fertőtlenítés. Az UV fertőtlenítés egy olyan vegyszermentes megoldás, amelynek nincs egészségügyi veszélye. Az UV-C technológiával a szálláshelyek higiéniai kezelése egyszerű, hatékony és gyors, kiegészíti a napi takarítást.

Az UV-C fénnyel végzett fertőtlenítés jelentősen csökkenti a szálláshelyeken a fertőzések kockázatát. Az önjáró UVD robottal történő fertőtlenítő eljárás pedig különösen gyors és hatékony: míg egy ugyanakkora közösségi tér vagy hotelszoba fertőtlenítése manuálisan 120 perc lenne, kézi UV lámpával pedig 82 perc, addig az UVD robottal mindösszesen 8 percbe telik. A robot továbbá olyan helyeket is elér és hatékonyan fertőtlenít, amikhez kézzel vagy statikus UV-C lámpákkal nem, vagy csak nehezen férnénk hozzá.

Vendéglők és éttermek fertőtlenítése

Miket fontos fertőtleníteni az éttermekben?

Az MTÜ ajánlása szerint járvány idején a teljes vendéglátó egységet naponta legalább kétszer (nyitás előtt és délután) kell fertőtleníteni. Az éttermekben és vendéglátó egységekben dolgozó munkatársak személyi higiéniájára (rendszeres kézmosás, köhögési etikett, stb.) különösen nagy figyelmet kell fordítani. Fontos a kézfertőtlenítési lehetőség biztosítása a vendégterekben, valamint az, hogy lehetőség szerint a készpénzmentes (bankkártya, okos eszközök, stb.) fizetést alkalmazzák.

Az ajánlások között szerepel továbbá, hogy egyszer használatos vagy fóliázott étlapok álljanak rendelkezésre; utóbbi esetben az étlapokat minden használat után fertőtleníteni kell. Kiemelten fontos és napjában többször is fertőtleníteni kell azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran megérintenek a vendégek és dolgozók (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók, stb.) Továbbá az asztal és a székkarfák fertőtlenítése, és az abrosz lecserélése sem elhanyagolható. A kihelyezett kávégépek, italautomaták, adagolók és kancsók rendszeres tisztítása és fertőtlenítése is szükséges.

Az éttermi helyiségek rendszeres átszellőztetésén túl a helyiségek fertőtlenítése ugyancsak fontos. A vendéglők és éttermek fertőtlenítése természetesen nem csak járványok idején fontos, hiszen a vendégek védelme mindig kiemelt jelentőségű kell legyen. Sajnos a napi szintű, vagy akár naponta többszöri takarítás sem elegendő a baktériumok és vírusok távoltartására. A takarítást kiegészítő éttermi fertőtlenítéssel ellenben minimálisra csökkenthetjük a fertőzések terjedésének kockázatát.

Mi a leghatékonyabb módja az éttermek fertőtlenítésének?

Az éttermek napi takarítását kiegészítő fertőtlenítés míg manuális módon nagy kihívást jelent, addig UV fénnyel, ezen belül is az UVD robottal rendkívül egyszerű, gyors és hatékony. Az UV-C technológiának köszönhetően könnyedén távol tarthatjuk a vírusokat és baktériumokat, ezzel megvédve minden éttermi dolgozót és vendéget.

Az UV robot folyamatosan mozgó és önjáró működésének köszönhetően árnyékolt, nehezen hozzáférhető helyekre is elér. Bármilyen magasságig hatékonyan fertőtlenít, a padlótól egészen a plafonig. A manuális módon vagy statikus eszközökkel (például UV lámpa) történő fertőtlenítéssel szemben jelentősen gyorsabb és hatékonyabb módszer. Az UV-C fénnyel való fertőtlenités további nagy előnye, hogy nem káros sem a környezetre, sem az emberi szervezetre és élőlényekre, így nem veszélyezteti a vendégek és dolgozók egészségét. Éppen ezért nyugodt szívvel használható éttermek és vendéglők fertőtlenítésére.

Hogyan működik az UV fertőtlenítés?

Az UV fertőtlenítés működési mechanizmusa és hatása

Az ultraibolya (UV) sugárzás egy olyan elektromágneses hullám, ami a 10-400 nanométerig terjedő spektrumot foglalja magába.Ezt az UV sugárzást a természet egyfajta biológiai védekezésként használja a különböző baktériumok, vírusok, atkák és egyéb organizmusok ellen.

Ezen organizmusok DNS-ének abszorpciós spektruma 260 és 280 nm közé esik, épp úgy, mint az UV-C sugárzás. Így az UV-C sugárzás hatékony DNS-károsító hatásával szaporodásképtelenné és fertőzésképtelenné teszi a baktériumokat, vírusokat és egyéb kórokozókat.

Az UV-C fény hatékonyan használható csírátlanításra, különösen, mivel az ózonos vagy vegyszeres fertőtlenítéssel szemben nincs mellékterméke. Az UV fénnyel történő csírátlanítás pedig hatékony védelmet nyújthat az összes jellemzően előforduló mikroorganizmussal szemben: többek között a Coli baktérium, SARS, legionella vagy penésszel szemben is. Ennek a csíramentesítő hatásnak köszönhetően a germicid UV fényforrások hozzájárulnak a steril körülmények megteremtéséhez zárt helyiségekben.

Szeretné kipróbálni az UV robotot?

Az UVD robot előnyei

Az UV fertőtlenítés, ezen belül is az UVD robottal történő fertőtlenítés széleskörűen és hatékonyan alkalmazható a vírusok és baktériumok eltávolítására. Az UV robot gyors, vegyszermentes megoldást kínál nagy területek fertőtlenítésére is. Az UVD robottal jelentősen gyorsabban és alaposabban fertőtleníthetőek orvosi rendelők, iskolák, óvodák, idősotthonok, közintézmények, irodák, áruházak, kereskedelmi egységek és közlekedési járművek is. Az UV robot hatékony eszköz a koronavírus elleni védekezéshez is.

A statikus UV lámpákkal ellentétben a mozgó UV robot bejárja a megadott területet. Az UV robot képes minden szögből megvilágítani a fertőtlenítendő felületeket, így olyan helyeken is hatékonyan fejti ki hatását, amiket a statikus eszközök nem érnek el. Továbbá rendkívül gyorsan és hatékonyan fertőtlenít, egy ugyanakkora terület fertőtlenítése kézi fertőtlenítéssel mintegy tizenötször annyi időt venne igénybe, mintha UV robotot használnánk.

Szeretné kipróbálni az UV robotot?

Az UV Sheriff önjáró UV fertőtlenítő robotok bérbeadásával, lízingjével és értékesítésével foglalkozik. További információkért olvasson tovább UV fertőtlenítő szolgáltatásainkról! Amennyiben felmerült Önben bármilyen kérdés a technológiával, árakkal, vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, keressen minket!