Fertőtlenítés A-tól Z-ig

Milyen fertőtlenítő eljárások léteznek és melyik a leghatékonyabb módszer?

Ezen az oldalon a leggyakoribb kérdéseket és tévhiteket szedtük össze az UV-C fertőtlenítéssel kapcsolatban.

Fertőtlenítés A-tól Z-ig

Milyen fertőtlenítő eljárások léteznek és melyik a leghatékonyabb módszer?

Ezen az oldalon a leggyakoribb kérdéseket és tévhiteket szedtük össze az UV-C fertőtlenítéssel kapcsolatban.

Az UV-C fertőtlenítés

Mi az UV fény?

Gondolkozott már, hogy miért történik a kórházakban az eszközfertőtlenítés sokszor egy furcsa kék fény segítségével?

Mindennapi környezetünkben mindenhol megtalálhatóak a különböző baktériumok, vírusok, atkák és egyéb organizmusok. Bár fontos biológiai jelentőségük van, sokszor ezek károsak lehetnek az egészségünkre. A természet ezért egy fontos biológiai fegyvert is kifejlesztett velük szemben: az UV sugárzást.

Ez a fény DNS-romboló hatású, tehát elpusztítja a levegőben és a különböző felületeken megtalálható allergéneket és mikroorganizmusokat.

Az UV-C fertőtlenítés hatásmechanizmusa

Az UV fertőtlenítés története

Tudósok számára régóta ismert tény volt, hogy a napfény megakadályozza a fertőzések terjedését. Downes és Blunt 1878-ban jött rá, hogy a mikroorganizmusok elszaporodásának esélyét jelentősen csökkenthetjük, ha azokat napfény éri.

Később számok is kerültek a felfedezés mögé: ma már tudjuk, hogy a napsugárzás nem látható része 320 nm hullámhossz alatt baktériumölő. Ezt ma ultraibolya (ultaviolet, UV) sugárzásként ismerjük.

Az ultraibolya sugárzás a napból származik. Az UV sugárzás egy elektromágneses hullámhossz tartomány, amelyet (a rádióhullámokhoz vagy a röntgen sugárzáshoz hasonlóan) emberi szem nem érzékel, és amely a 10-400 nanométerig terjedő spektrumot foglalja magába.

Mi az UV-A, UV-B és UV-C?

A különböző hullámhosszú UV sugarak különbözőképpen hatnak a különböző organizmusokra, így az emberre is.

Az UV sugárzás hullámhossz-tartományok alapján tovább osztható:

  1. UV-A: 400-315 nm-ig – “feketefény”-nek is nevezik ezt a tartományt
  2. UV-B: 315-280 nm-ig – ez a tartomány felelős a leégésért
  3. UV-C: 280-100 nm-ig – csíraölő hatású tartomány
  4. UV-C – VUV: 200-10 nm-ig – kemény UV sugárzás: ózonképződés

A DNS, azaz az élőlények sejtjeiben található örökítőanyag abszorpciós spektruma 260 és 280 nm közé esik. Ezért az UV-C sugárzás mondható a leghatékonyabb fertőtlenítő fénynek, hiszen ilyen DNS-károsító hatásával szaporodásképtelenné, így fertőzésképtelenné teszi a baktériumokat, vírusokat és egyéb kórokozókat.

Az UV-C sugárzás hatása az emberre

Míg a nagyobb hullámhosszú UV kevésbé káros az emberi szervezetre, a rövidebb, UV-B tartományba eső sugarak égetik a bőrünket.

A rövidebb hullámhosszú sugarak nem érnek el a földfelszínig, köszönhetően a légkörnek és az ózonrétegnek, amely mindannyiunkat véd a káros sugarak ellen. Így tehát közvetlenül csak UV LED lámpákon vagy higanytöltetű UV-C fertőtlenítő lámpákon keresztül találkozhatunk ezzel a hullámhosszú UV sugárral.

Az UV lámpák esetében a sugárzás intenzitása exponenciálisan csökken, azaz minél távolabb állunk a forrástól, annál kevesebb mennyiségnek vagyunk kitéve. Továbbá, jelenlegi tudásunk szerint az UV-C abszorpciós hossza az emberi bőrön rendkívül rövid, így szinte semennyi UV-C nem jut be a bőr belsejébe, az egész abszorpció lefut már az elhalt hámsejtek szintjén.

Az UV-C fény csírátlanító mechanizmusa

Bár megtévesztő lehet az elnevezés, csíramentesítésnek vagy sterilizálásnak azoknak a folyamatoknak az összességét nevezzük, melyek során anyagokat és eszközöket sterillé, azaz csíramentessé teszünk, hogy aztán felhasználhatóak legyenek például egészségügyi vagy egyéb higiéniát megkövetelő célokra (például befőzés, kozmetikai műveletek).

A csírátlanítás tehát fertőtlenítés, amely megvalósítható többek között UV-C fénnyel, hiszen az DNS-romboló, azaz csíraölő hatású. AZ UV-C-t előszeretettel használják csírátlanításra elsősorban az élelmiszeriparban, hiszen az ózonos vagy vegyszeres fertőtlenítéssel szemben nincs mellékterméke.

Az UV csírátlanítás minden organizmusnál működik (pl. Coli baktérium, SARS, legionella vagy penész). A germicid UV-s fényforrások csíramentesítő hatása segíti a steril körülmények kialakítását zárt helyiségekben, például orvosi rendelőkben.

Az UV-C által elpusztított organizmusok

Baktériumok

A különböző baktériumok megtalálhatóak a levegőben, vízben, talajban, különböző felületeken, tárgyakon, de az emberi és állati testben is. A baktérium kis tápanyagigénye miatt a Földön legelterjedtebb életforma. A baktériumok döntő többsége ártalmatlan, sőt nagyon sok közülük hasznos, azonban akadnak fertőző betegségeket okozók. Ilyen például a kolera, szifilisz, lepra vagy pesti patogén baktériuma.

Vírusok

A vírusok extrém kis méretű parazita szervezetek, amelyek önmagukban nem szaporodnak, hanem szükségük van egy gazdasejtre, amely átvételével maradnak fent. A legelterjedtebb fertőző emberi betegségekért tipikusan vírusok felelősek. Ilyen például az influenza, a megfázás, a kanyaró, a himlő, a mumpsz, vagy a napjainkban nagyon aktuális COVID-19 koronavírus.

Gombák

Az egyik legismertebb gomba fajta a penészgomba. A penészgomba többsejtű organizmus, melynek több mérgező vagy allergiás reakciót kiváltó válfaja is létezik.

Különböző allergének

Oda kell figyelnünk mindarra, amit megeszünk, megiszunk, megérintünk és belélegzünk, de a körülöttünk lévő környezetben sok minden válthat ki allergiás reakciókat. A szálló por tartalmazhat vírusokat, baktériumokat, különböző vegyi anyagokat, valamint poratkákat illetve azok ürülékét is. Mindezen allergének okozhatnak légúti problémákat és allergiás megbetegedéseket. Egyértelmű összefüggés van az allergiás megbetegedések és a levegőben található allergének között. A fertőtlenítő UV lámpa a levegőt, és ezáltal a levegőben található port és egyéb repülő kórokozókat is semlegesíti.

Sterilizálás UV-C fénnyel

UV-C lámpa fertőtlenítésre

A baktérium- és vírusölő UV lámpákat orvosi rendelőkben, biológiai laboratóriumokban használt felületek és eszközök sterilizálására szokták használni. Az, hogy milyen gyorsan és hatékonyan tudunk egy felületet fertőtleníteni, UV intenzitás és a besugárzási idő függvénye.

AZ UV-C lámpákat már régóta használják víz illetve orvosi eszközök fertőtlenítésére. Emellett több légitársaság is használja a lámpákat buszok vagy repülőgépek utasterei is.

Elpusztítja az UV-C a koronavírust is?

A Columbia Egyetem kutatása alapján az UV-C sugárzás hatékony lehet a koronavírusok, így a COVID-19 elleni harcban is. A New York-i közlekedési hatóság, az MTA, 2020 májusában jelentette be, hogy UV lámpákkal fogja fertőtleníténi a város metróit és autóbuszait. A járműveket minden éjjel UV-vel fertőtlenítik, így radikálisan csökentve annak az esélyét, hogy a tömegközlekedésen utazók megfertőződjenek.

Mire használható az UV-C fertőtlenítés?

Ipari és intézményi fertőtlenítés

A nyilvánvaló egészségügyi alkalmazáson kívül az UV-C fertőtlenítés hasznos lehet bármilyen olyan magán- vagy állami intézményben, ahol sok ember fordul meg, így a fertőzések esélye magas lehet.

Így eredményesen fertőtleníthetünk például gyárakat, szupermarketeket, hoteleket, óvodákat, iskolákat, szórakozóhelyeket, irodaépületeket, tömegközlekedési eszközöket és a hozzájuk tartozó infrastruktúrát (pl. megállók, mozgólépcsők stb.)

A robotok alkalmazása ilyen helyszínek esetében elengedhetetlen, hiszen nagyobb területeken csak úgy lehet eredményesen fertőtleníteni UV-vel, ha megoldott, hogy minden felület minél közelebbről és hosszabb ideig részesüljön a fertőtlenítő fényben. Ami manuálisan rendkívül erőforrásigényes lenne, az UV robotok eredményesen és gazdaságosan tudják teljesíteni, hiszen a kezdeti beállítások után a robot önállóan tud végighaladni a területen, miközben a szoftverén keresztül folyamatosan tájékoztat minket az akkumulátor és a fertőtlenítés adott pillanatnyi státuszáról.

UV-C fertőtlenítés robottal

Az UV Sheriff önjáró UV-C lámpás fertőtlenítő robotok bérbeadásával, lízingjével és értékesítésével foglalkozik. Olvasson tovább szolgáltatásainkról itt. Amennyiben felmerült Önben bármilyen kérdés a technológiával, árakkal, vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, keressen minket!

Elérhetőségek

1025 Budapest, Törökvész út 71-73.

info@uvsheriff.com

+36-20 / 284-0550