Hypo, UV vagy ózonos fertőtlenítés?

Melyik a leghatékonyabb fertőtlenítési módszer?

Ezen az oldalon összehasonlítjuk a leggyakrabban használt és leghatékonyabb fertőtlenítési módokat: az ózonos, hypo és UV fertőtlenítést, ezek előnyeit és hátrányait.

Az ózonos fertőtlenítés

Mi az ózonos fertőtlenítés?

A három oxigénatomból álló ózon egy szervetlen molekula, halványkék, jellegzetesen szúrós szagú gáz. Az ózongáz az egyik legerősebb fertőtlenítéshez és szagtalanításhoz használt hatóanyag, amely ötvenszer hatékonyabb, mint a klór.

Amikor az ózongáz reakcióba lép egy mikroorganizmussal, legyen az baktérium, vírus, penészgomba, rovar vagy kellemetlen szagot árasztó szerves molekula, akkor beindul az oxidáció. Az oxidációs folyamat során a szerves anyagok és a káros részecskék elpusztulnak, miközben az ózonmolekula tiszta oxigénné alakul át a kémiai folyamat végén.

Az ózonos fertőtlenítés hatásaként a baktériumok esetében az érintkezéskor létrejövő robbanásszerű oxidációs reakció következtében lyukak keletkeznek a bakteriális sejtfalon és a sejt elpusztul. A vírust az ózonmolekulák úgy károsítják, hogy azok képtelenek lesznek további sejteket megfertőzni, vagyis továbbadni a fertőzést.

Mik az ózonos fertőtlenítés előnyei és hátrányai?

Az ózon gáz halmazállapotából adódóan az ózonos fertőtlenítés hatékonyan alkalmazható nehezen megközelíthető helyeken is. Eljut a helyiség minden pontjába és elpusztítja a káros mikroorganizmusokat: baktériumokat, vírusokat, penészgombákat úgy, hogy közben nem károsítja a berendezési tárgyakat.

Az ózon rendkívüli oxidációs képességének köszönhetően a szerves anyagok képtelenek az immunitás kialakítására, ami több vegyszer esetében viszont előfordulhat.

Fontos azonban tudni, hogy az ózon erősen mérgező hatású, így a szolgáltatás megvásárlása előtt érdemes tájékozódni az ózonos fertőtlenítés veszélyeiről is. Mivel az ózon nemcsak a kórokozókra, de az élő szervezetre is káros, az ózonos fertőtlenítés alatt a gép közelében ne legyen se háziállat, se ember, de lehetőleg még növények sem. Használata után pedig mindenképpen ajánlott egy alapos átszellőztetés.

Mire használható az ózonos fertőtlenítés és mire nem?

Az ózonos fertőtlenítést autó, légkondi, valamint olyan helyiségek esetén szokták alkalmazni, ahol van rá lehetőség, hogy egy ózongenerátor megfelelő mennyiségű ózon gázt juttasson a rendelkezésre álló zárt térbe. Éppen ezért alkalmatlan hipermarketek vagy nagy kórtermek fertőtlenítésére.

Gépjármű ózonos fertőtlenítését érdemes szabad téren elvégezni, mert az autó nem zár légmentesen. A művelet közben kapcsoljuk be a szellőzőrendszert és állítsuk belső keringetésre, hogy az ózongáz átjárja a légcsatornákat és az autó minden pontját.

Ha az ózonos fertőtlenítés otthon zajlik a lakásunkban, a hatásosabb eredmény érdekében érdemes megvárni, míg az ózon magától lebomlik és csak másnap kiszellőztetni a lakást.

Az ózonos fertőtlenítés rovarirtásra alkalmatlan, mert a petéik ellen hatástalan. Valamint a penészt sem tudja hatékonyan eltüntetni, ha a penészedés oka nem szűnik meg. Vastag szőnyegek, kárpitok, matracok belsejébe nem tud behatolni, ezért ezek szagtalanítására sem használható. A szolgáltatók tájékoztatásából sokszor nem egyértelmű, hogy az ózonos fertőtlenítés árak ezekre nem vonatkoznak.

A hypo fertőtlenítés

Mi a hypo fertőtlenítés?

A Hypo néven forgalmazott fertőtlenítőszer nátrium-hipokloritot tartalmazó, erősen oxidatív hatású, lúgos kémhatású vizes oldat. Lúgos kémhatása a benne körülbelül 2%-ban megtalálható, maró hatású nátrium-hidroxidnak köszönhető

A nátrium-hipokloritot elsősorban fehérítésre és fertőtlenítésre lehet használni, mivel használata során úgynevezett naszcens oxigén szabadul fel, ami a szerves anyagokat oxidálja, ezáltal öli meg a kórokozókat.

A nátrium-hipoklorit oldat mindig tartalmaz klórgázt is – körülbelül 5%-ban -, ami a használat során a levegőbe kerülve jellegzetes hipó szagot okoz.

Mik a hypo fertőtlenítés előnyei és hátrányai?

A különböző élettelen felületek 50-szeresre hígított háztartási hipóval való tisztítása pár percen belül elpusztítja például a koronavírust. Az alkoholhoz hasonlóan hatásos, de annál olcsóbb és könnyebben hozzáférhető a 0,1 %-os hipó oldat.

Alkalmazása azonban a lúgos kémhatás és a felszabaduló klórgáz mérgező mivolta miatt igen veszélyes. Bőrre kerülve súlyos felmaródásokat eredményezhet, valamint nagy mennyiségben belélegezve mérgező hatású.

A hipoklorit szerves aminokkal reagálva klóraminok gyűjtőnéven ismert vegyületeket hozhat létre, melyek folyamatos bevitel esetén rákkeltő hatásúak.

Mire használható a hypo fertőtlenítés és mire nem?

A hipó vagy a hipóval kevert oldatok nem alkalmasak takarításra, mivel a szennyeződést csak oxidálják, de nem távolítják el. A hipó csak indokolt esetben, fertőtlenítésre alkalmazható, például járvány esetén vagy ruhaneműk fehérítésére. Bevált módszer még a medencék és akváriumok hipóval való fertőtlenítése.

Az ECDC felhívja a figyelmet arra, hogy a hypoval való szakszerű munka speciális védőfelszerelést igényel, ahhoz FFP2 vagy FFP3 arcmaszk, védőszemüveg, védőköpeny, valamint egyszer használatos védőkesztyű szükséges.

A hypo bizonyos felületeket károsíthat, ezért használata – mint minden más vegyszeré is – fokozott figyelmet követel. Kerüljük a túladagolást és tartsuk be az erre vonatkozó forgalmazói utasítást. Házilag kerülendő az ivóvíz fertőtlenítése hipóval.

Az UV fertőtlenítés

Mi az UV fertőtlenítés?

Az ultraibolya (UV) sugárzás egy olyan elektromágneses hullám, amely a 10-400 nanométerig terjedő spektrumot foglalja magába. Az UV sugárzás hullámhossz-tartományok alapján tovább osztható különböző “erősségű” UV sugarakra, melyek különbözőképpen hatnak a különböző organizmusokra.

Az emberi szervezetre káros, hosszabb hullámhosszú UV surgázással ellentétben az UV-C-vel való közvetlen érintkezés a tudomány mai állása szerint nem káros az emberi egészségre.

Az UV-C sugárzás egy hatékony fertőtlenítési módszer, ami roncsolja a vírusok és kórokozók DNS-ét, így pusztítva el azokat. A sugárzás 253,7 nanométeres hullámhosszát elnyeli a sejt-nukleinsav, a sugárzás fotokémiai reakciót vált ki, ami roncsolja a mikroorganizmusok, sejtek DNS-ét.

Míg a rövid hullámhosszú UV nem káros az emberi szervezetre, a hosszabb, UV-B tartományba eső sugarak égetik a bőrünket, ugyanakkor az UV-C-vel való közvetlen érintkezés a mai tudományos álláspont szerint szintén nem káros az emberi egészségre.

Mik az UV fertőtlenítés előnyei és hátrányai?

Az UV-C fertőtlenítés nem jár sem egészségügyi veszéllyel, sem környezeti terheléssel. Minden UV-C sugárzást (germicid lámpát) használó gép úgy van kialakítva, hogy ne veszélyeztesse az egészségünket.

Kemikáliák, vegyszeres fertőtlenítés helyett a természetben is előforduló hatásokat a saját szolgálatunkba állíthatjuk. A vegyszeres eljárásokkal ellentétben az UV-C sugárzás ellen a kórokozók nem tudnak immunitást felépíteni, így nem kell attól tartanunk, hogy hatásuk az idő előrehaladtával csökkenne, vagy akár teljesen megszűnne.

A statikus ózongenerátorok, lévén, hogy légnemű anyagot bocsátanak ki, a helyiség teljes felületét le tudják fedni fertőtlenítő erővel, beleértve az elrejtett részeket, pl. az autó belsejét. Azonban ez csak egy bizonyos térfogatig megoldható. UV fénnyel azonban bármilyen nagyságú területet összes felületét lehet fertőtleníteni.

Az UV lámpákkal ellentétben a mozgó UV robot bejárja és körülbelül tizedannyi idő alatt fertőtleníti a megadott területet. Annak köszönhetően, hogy a mozgó UV robot minden szögből meg tudja világítani a fertőtlenítendő felületeket, olyan helyeken is kifejti hatását, amiket a statikus eszközök nem érnek el. Kézi fertőtlenítéssel egy ugyanakkora terület fertőtlenítése mintegy tizenötször annyi időt venne igénybe, mint az UV robottal való fertőtlenítés, és jóval kevésbé lenne hatékony.

Mire használható az UV-C fertőtlenítés?

Az UV fertőtlenítés széleskörűen alkalmazható a vírusok és baktériumok távoltartására. Az UV fertőtlenítés hatékonyan távolít el szinte minden, szemmel nem látható kórokozót.

Nagy területek fertőtlenítésére is gyors, vegyszer nélküli megoldást kínál az UV fertőtlenítés. Az UV-C fertőtlenítés alkalmazható többek között ipari környezet, kórházak, orvosi rendelők, iskolák, óvodák, idősotthonok, közintézmények, irodák, áruházak és kereskedelmi egységek, közlekedési járművek fertőtlenítésére is, ezzel védelmet nyújtva a fertőzések ellen.

Ózonos fertőtlenítés, hypo, vagy UV?

A fentiek alapján az alábbi táblázatban összehasonlítottuk ezt a három ipari és egészségügyi fertőtlenítési módot:

Vegyszeres fertőtlenítés

Ózonos fertőtlenítés

UV fertőtlenítés robottal

nagyon elterjedt
gazdaságosabb mind az időt mind a pénzt tekintve
nagyrészt emberi beavatkozás nélkül üzemel
mikroorganizmusok immunitása nem tud növekedni
környezetbarát
kültéren is alkalmazható
bármekkora területű helyiségben (hipermarket, raktár, gyárak) alkalmazható
fertőtlenítés után rögtön használható a helyiség/felület
emberi egészségre nem káros

Szeretné kipróbálni az UV robotot?

Az UV Sheriff önjáró UV fertőtlenítő robotok bérbeadásával, lízingjével és értékesítésével foglalkozik. Olvasson tovább szolgáltatásainkról itt. Amennyiben felmerült Önben bármilyen kérdés a technológiával, árakkal, vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, keressen minket!