Ipari fertőtlenítés UV robot segítségével

99%-os baktérium- és gombaölő hatású, vegyszerek nélkül, automatizáltan

Korszerűen működő ipari létesítményekben elengedhetetlen a 100%-os higiénia – mind a munkavállalók, mind fogyasztók érdekében. Az önjáró UV robotok vegyszerek nélkül, gyorsan és hatékonyan fertőtlenítik le az ipari épületeket, üzemeket, gyártó- és feldolgozó-felületeket.

Ipari fertőtlenítés UV robot segítségével

99%-os baktérium- és gombaölő hatású, vegyszerek nélkül, automatizáltan

Korszerűen működő ipari létesítményekben elengedhetetlen a 100%-os higiénia – mind a munkavállalók, mind fogyasztók érdekében. Az önjáró UV robotok vegyszerek nélkül, gyorsan és hatékonyan fertőtlenítik le az ipari épületeket, üzemeket, gyártó- és feldolgozó-felületeket.

A cikk tartalma:

 • Az ipari takarítási és fertőtlenítési eljárások bemutatása
 • Ipari fertőtlenítés UV robot segítségével
 • Ipari fertőtlenítés vegyszerekkel
 • Ózonos ipari fertőtlenítés
 • Fizikai fertőtlenítési eljárások
 • Hogyan működik az UV fertőtlenítés?
 • Védekezés a koronavírus ellen
 • Környezetbarát ipari fertőtlenítés
 • Az UV robot kipróbálásának módjai

Az ipari takarítási és fertőtlenítési eljárások bemutatása

Az ipari takarítás magába foglalja:

 

 • gyár, üzem, raktár, csarnok takarítását és tisztítását
 • fényes felületek és burkolatok tisztítását
 • a szociális és étkező helyiségek tisztítását
 • a vizesblokkok és mellékhelyiségek karbantartását, takarítását és fertőtlenítését
 • az üvegfelületek és ablakok tisztítását
 • az ipari struktúra tisztítását (mennyezet, tartószerkezet, darupálya, csőhíd, oldalfal, tartályok, légcsatorna, padló, padozat, lemezek, napelemek, szerszámok, öntőforma, ipari gépek és berendezések, gyártósor tisztítását)
 • az ipari / kereskedelmi egységet körbevevő infrastruktúra karbantartását illetve takarítását.
Mindezen takarítási munkák fontosak az ipari létesítmény állagának megőrzése, illetve az alapvető higiéniai előírások betartásához.
Azonban a nem látható mikroorganizmusok (vírusok, baktériumok, gombák) ellen az alapvető ipari takarítási eljárások nem védenek.

Ipari fertőtlenítés UV robot segítségével

Az UV fertőtlenítés a baktériumok, penész, gombák és vírusok elpuszításának modern és környezetbarát módja. Az erős UV fénnyel dolgozó technológia káros vegyszerek és melléktermékek nélkül fertőtlenít bármilyen felületet.

Ipari fertőtlenítési célra is bérelhető és vásárolható autonóm UV robotjaink bármely ipari vagy kereskedelmi épületben jó kiegészítést adhatnak a meglévő takarítási rutinok mellé. Például olyan iparágakban, mint például az élelmiszeripar, ahol vegyszerek használata igazán kockázatos lehet, jó szolgálatot tudnak tenni az UV lámpák.

További ipari fertőtlenítési eljárások

Ipari fertőtlenítőszerek, tisztítószerek

Kémiai vagy vegyszeres fertőtlenítő eljárások során antimikrobiális hatású kémiai anyagokkal (oldat, aeroszol vagy gáz formájában) pusztítjuk el, illetve inaktiváljuk a környezetbe kikerült mikroorganizmusokat.

A biocid felületfertőtlenítő szerek megoldást jelenthetnek a lakossági, professzionális vagy ipari felületfertőtlenítésre. Gyakran használják őket magán- és közintézményekben, szállodákban, konyhákon, éttermekben, húsüzemekben, italgyártásban és tejipari üzemekben és ipari létesítményekben.

A vegyszeres fertőtlenítés azon a mechanizmuson alapszik, hogy az előírt koncentrációjú dezinficiens közvetlen kontaktusba kerül a mikroorganizmusokkal, majd a megfelelő behatási idő után hatástalanítja azokat.

A patogén mikroorganizmusok azonban mindig valamilyen váladékkal együtt, amely megakadályozhatja az inaktiváló hatóanyaggal való közvetlen kontaktust.

Ipari ózonos fertőtlenítés

A vizsgálatok szerint az ózon jóval erősebb fertőtlenítő hatású, mint a klór, hiszen a vegyszerekkel ellentétben a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást kialakítani az ózonnal szemben.

Ózonos fertőtlenítést ott érdemes alkalmazni, ahol a vegyszeres fertőtlenítés nem, vagy csak nehezen megoldható. Nehezen elérhető felületeket, tárgyakat is beborít az ózonfelhő. Így például hatásos lehet a klímákban, szellőzőcsövekben, elektromos készülékekben megtelepedő penészgombával szemben.

Azonban az ózonos fertőtlenítésnek is megvannak a maga korlátai. Bár felületfertőtlenítésére az ózon jó megoldás lehet, de a virológusok is hangsúlyozzák, hogy csak a megfelelő koncentráció esetén lehet hatékony.

Fizikai fertőtlenítési eljárások

Fizikai fertőtlenítő eljárások alatt azokat a módszereket értjük, melyek alkalmazása során hőenergiával, vagy más sugárzó energiával pusztítjuk el, illetve inaktiváljuk a környezetbe került mikroorganizmusokat.

A fertőtlenítés sikerességéhez szükség van arra, hogy az alkalmazott hő vagy sugárzó energia közvetlen kontaktusba kerüljön a mikroorganizmusokkal, illetve a sugárzásmennyiségének változtatása nélkül meghatározott ideig fenn is maradjon.

A fizikai fertőtlenítő módszerek kategóriájába tartozik a száraz hővel (legalább 400 Celsius fokos hőmérséklet szükséges hozzá), nedves hővel (forralással), vízgőzzel, illetve UV sugarakkal történő fertőtlenítés is. Míg az előbbi módszerek kivitelezése nagy területű ipari létesítményekben nehézkes lehet, az UV sugaras fertőtlenítés egyszerű és gyors alternatíva lehet mindegyik fenti módszer helyett.

A legelterjedtebb fertőtlenítő módszerek összehasonlítása

 

Vegyszeres fertőtlenítés

Ózonos fertőtlenítés

UV fertőtlenítés robottal

nagyon elterjedt
gazdaságosabb mind az időt mind a pénzt tekintve
nagyrészt emberi beavatkozás nélkül üzemel
mikroorganizmusok immunitása nem tud növekedni
környezetbarát
kültéren is alkalmazható
bármekkora területű helyiségben (hipermarket, raktár, gyárak) alkalmazható
fertőtlenítés után rögtön használható a helyiség/felület
emberi egészségre nem káros

Hogyan működik az UV fertőtlenítés?

A különböző baktériumok, vírusok, atkák és egyéb organizmusok körbevesznek bennünket – velük szemben pedig a természet egy fontos biológiai fegyvert is kifejlesztett: az UV sugárzást. Az ultraibolya (UV) sugárzás a 100-380 nanométerig terjedő spektrumot magába foglaló elektromágneses hullám, amelyet az emberi szem nem érzékel.

A DNS, azaz az élőlények sejtjeiben található örökítőanyag abszorpciós spektruma 260 és 280 nm közé esik. Az UV-C közül az utóbbi sugárzás ebben a tartományban mozog, tehát DNS-károsító hatásával szaporodásképtelenné, fertőzésképtelenné teszi a baktériumokat, vírusokat és egyéb kórokozókat.

Az UV-C fényt emiatt előszeretettel használják csírátlanításra, elsősorban az élelmiszeriparban, hiszen az ózonos vagy vegyszeres fertőtlenítéssel szemben például nincs mellékterméke. Az UV csírátlanítás eredményes védekezést jelenthet az összes tipikusan előforduló mikroorganizmussal szemben (pl. Coli baktérium, SARS, legionella vagy penész). A germicid UV-s fényforrások csíramentesítő hatása segíti a steril körülmények kialakítását zárt helyiségekben, például orvosi rendelőkben.

Védekezés a koronavírus ellen

A közelmúltban az emberiséget nagy gazdasági és egészségügyi kihívás elé állította a SARS COVID-19 koronavírus. A vírus olyan fontos problémákkal kapcsolatban fogta önvizsgálatra a 21. századi vállalatokat mint például a munkakörnyezet hatékony védelme, illetve a vírusvédelem a munkavállalók között.

A védekezésben fontos szerepet töltöttek be a robotok is. A járvány elején Kína nagyvárosaiba többezer UV robotot rendeltek a védekezéshez. Ezen kívül azonban már több mint 40 országról tudunk, ahol használnak ilyen robotokat fertőtlenítéshez kórházakban, közlekedési járműveken és csomópontokban, ipari egységekben és irodákban. Mára a fertőtlenítő robotok fontos részét képezik az egyre növekvő robotpiacnak, és évről évre nő a vásárolt robotok mennyisége.

Környezetbarát ipari fertőtlenítés, fejlett eszközökkel

Gyárak, ipari termelő üzemek, ipari csarnokok, raktárak, gépek és berendezések használatánál akarva-akaratlan rengeteg baktérium, vírus és egyéb mikroorganizmus cserél gazdát.

Az UV Sheriff önjáró robotjai a 21. technológia erejével harcol a fertőzések ellen. A kezelés nyomán csak friss levegő és steril felületek maradnak. Ipari fertőtlenítés: Budapest, Székesfehérvár, Győr, Szombathely, Kecskemét, Tatabánya, Szolnok, Szeged, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza és az ország teljes területén.

Az ipari UV fertőtlenítés keretein belül a robotok segítségével könnyen automatizálható egész irodaházak, iskolák, óvodák, üzletek, bevásárlóközpontok, gyárak, gépsorok, UV-s fertőtlenítése.

A robotikus ipari fertőtlenítő gép rövid tanulás és a helyiség feltérképezése után önállóan tudja ellátni és monitorozni a fertőtlenítési munkát.

Szeretné kipróbálni az UV robotot?

Az UV Sheriff önjáró UV fertőtlenítő robotjainak bérlésével, lízingjével és megvásárlásával kapcsolatban állunk rendelkezésére!

Az UV fertőtlenítéssel kapcsolatos információkért a tudományos háttérről, referenciákról és technikai információkról olvasson tovább! Amennyiben felmerült Önben bármilyen kérdés a technológiával, árakkal, vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, keressen minket bizalommal!

Elérhetőségek

1025 Budapest, Törökvész út 71-73.

info@uvsheriff.com

+36-20 / 284-0550