Hypo, UV vagy ózonos fertőtlenítés?

Milyen fertőtlenítő eljárások léteznek és melyik a leghatékonyabb módszer?

Ezen az oldalon bemutatjuk a különböző fertőtlenítő eljárásokat, azok típusait, és, hogy melyik módszer mire használható. Továbbá szót ejtünk arról, hogy mely fertőtlenítő eljárások a leghatásosabbak, illetve, hogy milyen, a hatásukat befolyásoló tényezők léteznek.

A fertőtlenítés és a sterilizálás fogalma

Mi a fertőtlenítés?

Fertőtlenítésnek (dezinfekciónak) nevezünk minden olyan eljárást, amely a külső környezetbe kikerült kórokozók elpusztítására, fertőző képességük megszüntetésére, inaktiválására irányul. Ez a feladat nem bonyolultabb, mint egy alapos takarítás, csak más szerekkel, kicsit nagyobb odafigyeléssel kell elvégezni.

Mi az a sterilizálás?

Sterilnek nevezzük az anyagok azon mikrobiológiai állapotát, melyek mentesek minden mikroorganizmustól. Sterilizálás az az antimikrobiális eljárás, mely során a különböző fizikai, kémiai hatásokkal vagy ezek kombinált alkalmazásával a csíramentesítésre kerülő anyagon és anyagban elpusztítjuk, illetve inaktiváljuk a mikroorganizmusokat, valamint ezek összes nyugvó (latens, anabiotikus) formáit is.

A fertőtlenítő eljárások típusai

Fertőtlenítő eljárások az alkalmazott antimikrobiális hatás alapján

Az alkalmazott antimikrobiális hatás alapján a különböző fertőtlenítő eljárásokat négy különböző csoportra bonthatjuk.

 • Fizikai fertőtlenítő eljárás: hőenergia vagy nem ionizáló sugárzás alkalmazása,
 • Kémiai fertőtlenítő eljárás: antimikrobiális hatású vegyületek alkalmazása, oldat, aerosol vagy gáz formájában,
 • Kombinált fertőtlenítő eljárás: fizikai és kémiai fertőtlenítés egyidejű alkalmazása,
 • Speciális fertőtlenítő eljárás: diagnosztikus, terápiás vagy profilaktikus (megelőzés) céljából alkalmazott.

Fizikai fertőtlenítő eljárások fogalma és lényege

Azokat a módszereket nevezzük fizikai fertőtlenítő eljárásoknak, melyek alkalmazása során hőenergiával, sugárzó energiával pusztítjuk el, illetve inaktiváljuk a környezetbe került mikroorganizmusokat.

Lényege, hogy az alkalmazott hő vagy sugárzó energia közvetlen kontaktusba kerüljön a mikroorganizmusokkal és ez a kontaktus a közölt energia mennyiségének változtatása nélkül meghatározott ideig fenn is maradjon.

Kémiai fertőtlenítő eljárások fogalma és lényege

A kémiai fertőtlenítő eljárások azoknak a módszereknek az összessége, melyek alkalmazása során antimikrobiális hatású kémiai anyagokkal (oldat, aeroszol vagy gáz formájában) pusztítjuk el, illetve inaktiváljuk a környezetbe kikerült mikroorganizmusokat.

Lényege, hogy az előírt koncentrációjú dezinficiens közvetlen kontaktusba kerüljön a mikroorganizmusokkal és ez a kontaktus meghatározott ideig (behatási idő) fenn is maradjon. A pathogén mikroorganizmusok azonban mindig valamilyen váladékkal együtt, ezekkel körülvéve kerülnek ki a környezetbe. Ez a szerves anyag minden esetben jelentős védelmet nyújt a mikrobák számára a fertőtlenítő szerekkel szemben, megakadályozva ezzel az inaktiváló hatóanyaggal való közvetlen kontaktust.

Mely fertőtlenítő eljárások a leghatásosabbak és milyen, a hatásukat befolyásoló tényezők léteznek?

A fertőtlenítő eljárások típusai szerint melyek a leghatásosabbak?

A különböző fertőtlenítő eljárások hatásuk erőssége szerint az alábbi módon rangsorolhatóak:

 • Csíraszám csökkentő hatás (szanáció),
 • Baktérium szaporodását gátló hatás (bakteriosztatikus),
 • Baktériumölő (baktericid),
 • Spóraölő hatás (sporocid),
 • Vírusinaktiváló hatás (virucid),
 • Gombaölő hatás (fungicid),
 • Parazitaölő hatás (paraziticid)

Mely tényezők befolyásolják a fertőtlenítő hatást?

A következő fertőtlenítő hatást befolyásoló tényezők léteznek:

 • a fertőtlenítendő anyag tulajdonsága,
 • a fertőtlenítendő anyag szennyezettségének mértéke,
 • a mikroorganizmusok ellenálló képessége a fertőtlenítő szerekkel szemben,
 • a fertőtlenítő ágens(szer) és a fertőtlenítendő anyag hőmérséklete,
 • a behatás időtartama,
 • az alkalmazott kémiai anyag töménysége,
 • a kémiai fertőtlenítőszerek koncentrációja, vegyhatása, szelektivitása, kapilláraktív hatása, valamint mechanikus hatása.

Melyek a fertőtlenítés különböző módszerei?

A fertőtlenítő módszerek csoportosítása

Az alábbi táblázatban láthatóak a különböző fertőtlenítő módszerek, melyek közül a főbb módszereket a következőkben röviden ismertetünk.

 

Fertőtlenítés módszerei
I. Fizikai II. Kémiai
1. Mechanikai 2. Hővel 3. Sugárzó energiával – klór és vegyületei
tisztítás – pasztörizálás – természetes: napfény, UV – jód és vegyületei
– szűrés – kifőzés – mesterséges: Germicid lámpa – alkoholok
– gőzfertőtlenítő gép – aldehidek
– elégetés – oxidáló szerek
– izzítás – guanidin
– lugok
– fenolszármazék
– felületaktív szerek

Fertőtlenítés tisztítással

A tisztítás során a használt eszközöket áztatjuk, elmossuk, figyelembe véve az anyag és a potenciális kórokozó tulajdonságait. Mindig használjunk munkavédelmi eszközöket, különösen, ha kézi tisztítást és mosogatást végzünk. Az eszközök és felületek alapos megtisztításához érdemes többek között textíliát, szivacsot, körömkefét, üvegmosó kefét használni.

Fertőtlenítés szűréssel

Speciális szűrők szerelhetők fel koraszülött-, és újszülött ellátó helyiségek ablakaira, valamint intenzív, szubintenzív kórtermek ablakaira. A ki-és beáramló levegő megszűrése kell alkalmazni az orr-szájmaszkot. Továbbá, megfelelő időközönként, fontos ellenőrizni a beszerelt klímaberendezések szűrőbetétjeit is.

Fertőtlenítés pasztörizálással

A pasztörizálás során 40-60 Celsius fokra melegítjük a magasabb hőre érzékeny, ennek hatására elpusztuló anyagokat tartalmazó oldatokat. Ilyenek többek között a vitamintartalmú üdítők, gyümölcslevek (különösen a C-vitamin bomlik el magasabb hőfokon), és a tej.

Fertőtlenítés kifőzéssel (forralás)

A kifőzés vagy más néven forralás, nedves hő alkalmazását jelenti. Elpusztítja a baktériumok vegetatív alakjait, a vírusok egy részét és néhány gombafajtát is. Alkalmazható testszövetekkel, nyálkahártyával nem érintkező műszerek, fémeszközök, hőálló gumi és műanyag eszközök, evőeszközök, konyhai edényzet fertőtlenítésére.

Fertőtlenítés gőzfertőtlenítő géppel

Zárt edényben, zárt légtérben való kifőzés alkalmazásakor a nyomás nagyobb lesz a munkatérben, ezáltal a nagynyomású, forró gőz végzi el a fertőtlenítő hatást.

Fertőtlenítés elégetéssel

Az égetés száraz hő alkalmazását jelenti, amely használható értéktelen tárgyak, anyagok, eszközök fertőtlenítésére, megsemmisítésére. Ez a fertőtlenítés egyik legegyszerűbb módja, de környezetvédelmi és környezet egészségügyi szempontból számos szabály betartását követeli meg. Erre a célra szolgáló égető rendszerben vagy kazánban alkalmazható, a vonatkozó jogszabályok betartása mellett.

Fertőtlenítés izzítással

Az izzitással való fertőtlenítés olyan kisméretű fémanyagok esetén alkalmazható, melyek bírják a magas hőt, és az égő lángba tartva fertőtleníthetőek. Ilyen például a laboratóriumban használt leoltókacs vagy platina kacs.

Fertőtlenítés elektromágneses sugárzással – UV fertőtlenítés

Az UV fertőtlenités során a napfény sugarait használjuk fertőtlenítés céljából. Különböző típusai (UV-A, UV-B, UV-C) különböző hatással bírnak. Az UV- C (10-400 nanométer) fertőtlenítés mikrobapusztító hatású. A mikroba nukleinsavai nagymértékben elnyelik a sugarakat, ami által a DNS-ben végzetes mutáció következik be. Általában helyiségek csíraszegény állapotának fenntartására alkalmazzák. Hasznos lehet kórházakban, kereskedelmi és ipari helyiségek, illetve intézmények módszeres és vegyszermentes fertőtlenítésére is.

Mik a leggyakrabban használt és leghatékonyabb fertőtlenítő módszerek?

Fertőtlenítés elektromágneses sugárzással – UV fertőtlenítés

Vegyszeres fertőtlenítés, hypo fertőtlenítés

A nátrium-hipokloritot elsősorban fehérítésre és fertőtlenítésre lehet használni, mivel használata során úgynevezett naszcens oxigén szabadul fel, ami a szerves anyagokat oxidálja, ezáltal öli meg a kórokozókat. Alkalmazása azonban a lúgos kémhatás és a felszabaduló klórgáz mérgező mivolta miatt igen veszélyes. Bőrre kerülve súlyos felmaródásokat eredményezhet, valamint nagy mennyiségben belélegezve mérgező hatású.

Ózonos fertőtlenítés

Az ózonos fertőtlenítés során az oxidációs folyamatnak köszönhetően a szerves anyagok és a káros részecskék elpusztulnak, miközben az ózonmolekula tiszta oxigénné alakul át a kémiai folyamat végén. Az ózon gáz halmazállapotából adódóan az ózonos fertőtlenítés hatékonyan alkalmazható nehezen megközelíthető helyeken is. Fontos azonban tudni, hogy az ózon erősen mérgező hatású.

UV fertőtlenítés

Az ultraibolya (UV) sugárzás egy olyan elektromágneses hullám, amely a 100-380 nanométerig terjedő spektrumot foglalja magába. Az emberi szervezetre káros, alacsony hullámhosszú UV surgázással ellentétben az UV-C-vel való közvetlen érintkezés a tudomány mai állása szerint nem káros az emberi egészségre. Az UV-C sugárzás egy hatékony fertőtlenítési módszer, ami a vírusok és kórokozók DNS-ének roncsolásával pusztítja el azokat. Az UV-C fertőtlenítés nem jár sem egészségügyi veszéllyel, sem környezeti terheléssel.

Vegyszeres fertőtlenítés

Ózonos fertőtlenítés

UV fertőtlenítés robottal

nagyon elterjedt
gazdaságosabb mind az időt mind a pénzt tekintve
nagyrészt emberi beavatkozás nélkül üzemel
mikroorganizmusok immunitása nem tud növekedni
környezetbarát
kültéren is alkalmazható
bármekkora területű helyiségben (hipermarket, raktár, gyárak) alkalmazható
fertőtlenítés után rögtön használható a helyiség/felület
emberi egészségre nem káros

UV-C fertőtlenítés robottal

Az UV fertőtlenítés széleskörűen és hatékonyan alkalmazható a vírusok és baktériumok eltávolítására. Gyors, vegyszermentes megoldást kínál az UV-C fertőtlenítés nagy területek fertőtlenítésére is. Az UV-C fertőtlenítés alkalmazható többek között ipari környezet, kórházak, orvosi rendelők, iskolák, óvodák, idősotthonok, közintézmények, irodák, áruházak és kereskedelmi egységek, közlekedési járművek fertőtlenítésére is.

A mozgó UV robot, az UV lámpákkal ellentétben, bejárja és körülbelül tizedannyi idő alatt fertőtleníti a megadott területet. Annak köszönhetően, hogy a mozgó UV robot képes minden szögből megvilágítani a fertőtlenítendő felületeket, olyan helyeken is hatékonyan fejti ki hatását, amiket a statikus eszközök nem érnek el. Egy ugyanakkora terület fertőtlenítése kézi fertőtlenítéssel mintegy tizenötször annyi időt venne igénybe, mint az UV robottal való fertőtlenítés.

Szeretné kipróbálni az UV robotot?

Az UV Sheriff önjáró UV fertőtlenítő robotok bérbeadásával, lízingjével és értékesítésével foglalkozik. További információkért olvasson tovább UV fertőtlenítő szolgáltatásainkról! Amennyiben felmerült Önben bármilyen kérdés a technológiával, árakkal, vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, keressen minket!